Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2010.május 26-án elfogadta az országgyűlés az állampolgárság visszaadását

2010.05.27

344 igen, 3 nem - megszavazták az állampolgárság visszaadását


Beérett a vetés Elfogadta az Országgyűlés szerdán a magyar állampolgárságról szóló törvényt módosító javaslatot, amely biztosítja az elszakított területeken élő magyarok számára, hogy egyszerűbben és kedvezményesen szerezhessék meg a magyar állampolgárságot (egyéni kérelemre, szavazati jog nélkül).

 

 

Kép 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A képviselők 344 igen, 3 nem szavazat és 5 tartózkodás mellett hozták meg a döntésüket. Nemmel voksolt az előterjesztésre a szocialista Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba és Szanyi Tibor. Akik tartózkodtak: Baracskai József, Oláh Lajos, Vitányi Iván (MSZP), valamint az LMP-s Dorosz Dávid és Szabó Tímea.


A módosító indítványok elvetése után, eredeti formájában fogadta el a parlament a Fidesz kettős állampolgárságra vonatkozó javaslatát - az ellenzéki módosító indítványokat a egységesen leszavazták.
A parlament azt is megszavazta, hogy a köztársasági elnök sürgősen hirdesse ki a törvényt (322 igen, 23 nem, 7 tartózkodás).

Az előterjesztő fideszes és KDNP-s politikusok, Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Kövér László és Németh Zsolt azt javasolták, hogy a "kettős állampolgárságról” szóló jogszabály az augusztus 20-i nemzeti ünnepen lépjen hatályba, de csak 2011. január 1-jétől kelljen alkalmazni.

 

(MTI - Index nyomán)